Search

Osnove održivog dizajna (video)

Facebook
Twitter
LinkedIn

U današnjem svijetu, održivi dizajn postaje sve važniji, ne samo za arhitekte i dizajnere, već i za svakog pojedinca ili pojedinku koja želi da smanji svoj uticaj na životnu sredinu. Održivi dizajn odnosi se na smanjenje negativnog uticaja građenja i korišćenja zgrada na planetu. Ali, šta to zapravo znači u praksi i kako održivi dizajn možemo primeniti u našim domovima? To je tema videa koji možete pogledati u prilogu ovog bloga.

Osnovni principi održivog dizajna uključuju saradnju sa prirodom, a ne protiv nje. U suštini, radi se o integraciji prirodnih resursa u dizajn i funkcionisanje zgrada kako bi se smanjila potrošnja energije tj. poboljšala energetska efikasnost. Postoji pet ključnih principa koje arhitekte koriste da bi kreirali održiviju arhitekturu, a ovaj video vas provodi kroz njih.

1. Prirodni resursi za grijanje i hlađenje

Najbolji način da grijete i hladite svoj dom ja da koristite resurse koje nam pruža priroda. U zavisnosti od specifičnih klimatskih uslova lokacije, orijentacija doma, sjenčenje i ventilacija igraju ključne uloge. U sjevernoj hemisferi, preporučuje se da dnevne sobe budu orijentisane prema jugu (suprotno važi za južnu hemisferu), sa pažljivo kontrolisanim sjenkama koje omogućavaju prodor sunčeve svjetlosti tokom zime, dok ljeti sprečavaju prekomjerno zagrevanje.

2. Kvalitetna izolacija i pasivno grijanje

Dobro izolovani zidovi i prozori sa dvostrukim (ili trostrukim) staklima značajno smanjuju potrebu za grijanjem i hlađenjem. Kada ovo kombinujete sa pasivnim grijanjem i hlađenjem, kao i odgovarajućim sjenčenjem, potreba za korišćenjem klima uređaja značajno opada. Cilj je da vaš dom bude CO2 neutralan u pogledu potrošnje energije, što podrazumijeva eliminaciju upotrebe gasa, i prelazak na električnu energiju, po mogućstvu dobijenu iz fotonaponskih panela.

3. Efikasna upotreba aparata i smanjenje potrošnje vode

Izbor energetski efikasnih uređaja kao što su frižider, rerna, mašina za pranje sudova, veš mašina i rasvjeta mogu značajno smanjiti potrošnju energije. Instalacija odgovarajućih sistema za sakupljanje kišnice može pomoći u smanjenju potrošnje vode. Kišnica se može koristiti za ispiranje toaleta, pranje veša ili zalivanje bašte.

4. Optimizacija prostora

Svaki kvadratni metar vašeg doma ima uticaj na životnu sredinu. Gradnja doma prema vašim potrebama, bez suvišnog prostora, smanjuje ukupne troškove i negativan uticaj na okolinu. Manje zgrade troše manje resursa za izgradnju, grijanje, hlađenje i održavanje, a na kraju životnog veka, manje otpada završi na deponijama.

5. Upotreba recikliranih materijala

Korišćenje recikliranih materijala kao što su opeka i drvo ne samo da daju vašem domu jedinstvenost, toplinu i ljepotu, već i sprečavaju da korisni materijali završe na deponijama. Dizajn koji omogućava lako rastavljanje i ponovnu upotrebu materijala u mnogome doprinosi održivosti.

Zaključak

Održivi dizajn nije samo stvar trenda, već predstavlja odgovoran pristup izgradnji i životu. Primjenom ovih principa, vaš dom može postati energetski efikasniji, udobniji za život i bolji za planetu. 

 

Pročitajte još:

Podjeli:

Pišite nam