Search

Vizuelni komfor za zdravlje i produktivnost

Facebook
Twitter
LinkedIn

Zbog sposobnosti vida da se prilagodi situacijama sa nedostatkom osvjetljenja, vizuelnom komforu se ranije nije pridavalo mnogo značaja. U posljednje vrijeme svjedočimo sve većem interesovanju za vizuelni komfor zbog ključne uloge koju ima za zdravlje korisnika i njegovu produktivnost. Ali i energetsku efikasnost objekata.

Istraživanja potvrđuju da ljudi provode oko 90% vremena u zatvorenom (i, potencijalno, nedovoljno osvijetljenom prostoru) i da su kao rezultat toga – poremećaji vida sve učestaliji. Osim toga, ističe se da optimalan vizuelni komfor povećava nivo vitamina B i D u organizmu, pozitivno utiče na bioritam, poboljšava kvalitet sna i koncentraciju.

Da li ste se nekada zapitali o kvalitetu osvjetljenja kojem ste izloženi? Da li ste primjetili da se bolje osjećate kada je vaš prostor prirodno osvijetljen?

Postoji više indikatora kvaliteta zatvorenog prostora, a najvažniji su: kvalitet vazduha, vizuelni, akustični i toplotni komfor. Njihova usklađenost doprinosi zdravlju i produktivnosti korisnika.

Ovj blog je posvećen vizuelnom komforu koji je, iako veoma značajan za zdravlje ljudi, godinama zanemarivan. U blogu ćete saznati kakav uticaj ima kvalitet osvjetljenja u zatvorenom prostoru na čovjeka, i kako kontrolisati odsjaj. Objasnićemo i na šta treba obratiti pažnju pri projektovanju i kako zelene strategije dizajna  i pametne tehnologije dorinose poboljšanju vizuelnog komfora.

Šta je vizuelni komfor i zbog čega je važan?

Vizuelni komfor podrazumijeva da su uslovi osvjetljenja u zatvorenom prostoru takvi da omogućavaju korisnicima da obavljaju svoje aktivnosti bez naprezanja očiju. Optimalan nivo osvjetljenja, kontrola odsjaja i prijatan vizuelni ambijent ključni su za postizanje vizuelnog komfora.

Vizuelni komfor ima niz prednosti među kojima su najvažnije:

 • Povećana produktivnost: Dobar vizuelni komfor poboljšava koncentraciju i smanjuje umor.
 • Bolje zdravlje: Optimalno osvjetljenje pozitivno utiče na bioritam, kvalitet sna i nivo vitamina D.
 • Energetska efikasnost: Korišćenje prirodnog svjetla smanjuje potrebu za vještačkim pa se time štedi energija.

Strategije za postizanje vizuelnog komfora u zelenim zgradama

Postizanje vizuelnog komfora u zelenim zgradama zavisi od optimizacije prirodnog svjetla i primjene inovativnih tehnologija. Pravilno upravljanje svjetlom ne samo da unapređuje estetiku prostora, već i značajno smanjuje potrošnju energije, doprinoseći održivosti zgrade.

Prvo treba uraditi analizu potencijala objekta i lokacije na kojoj se predviđa gradnja tj. razmotriti količinu prirodnog svjetla koju objekat može primiti tokom godine.  Na temelju tih informacija treba pravilno orijentisati objekat jer od njegove orijentacije i oblika zavisi količina svjetlosti koju dobija, a raspored i veličina prozora poboljšavaju vizuelni komfor. Sljedeći korak je pravilan dizajn osvetljenja: izbor svjetiljki, sistema osvjetljenja koji planiramo da instaliramo, distribucija, efikasnost osvjetljenja i spektralni sastav svjetlosti koji treba da omoguće optimalne uslove za život i rad.

Prilikom projektovanja, za optimalan vizuelni komfor neophodan je izbalansiran odnos prirodnog i veštačkog osvjetljenja, dok odsjaj treba da bude kontrolisan. Kontrola osvjetljenosti i odsjaja u zatvorenom postoru je ključna jer ukoliko stanari mogu prilagoditi intenzitet osvjetljenja svojim potrebama, to znači da mogu postići vizuelni komfor koji njima odgovara.

Da sumiramo, najčešće strategije za postizanje vizuelnog komfora su:

I. Korišćenje prirodnog svjetla

Prirodno svjetlo je najzdraviji izvor osvjetljenja i ključni faktor u zelenom projektovanju. Evo nekoliko projektantskih savjeta vezano ua korišćenje prirodnog svjetla:

 • Orijentacija zgrade: Postavite zgradu tako da maksimalno koristi prirodno svetlo, sa posebnim fokusom na orijentaciju prema jugu (u severnoj hemisferi), kako bi se povećao prijem sunčeve svetlosti.
 • Veliki prozori ka osunčanim stranama svijeta: Koristite velike prozore sa zaštitom od sunca kako biste smanjili odsjaj i pregrijavanje.
 • Atrijumi i svjetlarnici: Ugradnja atrijuma i svjetlarnika može značajno povećati unos prirodnog svjetla.

II. Kontrola osunčanosti / osvjetljenosti

 • Sistemi zasjenčivanja: Implementacija spoljnih i unutrašnjih elemenata zasjenčivanja kao što su nadstrešnice, žaluzine,  pergole, zavjese… koji sprečavaju direktno sunčevo zračenje tokom najtoplijeg dijela dana.
 • Adaptivna stakla: Upotreba stakala koja mijenjaju nivo transparentnosti ili reflektujuće sposobnosti u zavisnosti od intenziteta svjetlosti.

III. Pametne tehnologije za kontrolu osvjetljenja

 • Senzori za svjetlo: Koristite senzore koji automatski prilagođavaju nivo osvjetljenja u skladu sa količinom prirodog svjetla u prostoru.
 • Prigušivači: Instalirajte prigušivače kako biste korisnicima omogućili da prilagode osvjetljenje svojim potrebama.
 • Adaptivna stakla: Upotreba stakala koja menjaju nivo transparentnosti ili reflektujuće sposobnosti u zavisnosti od intenziteta svjetlosti.

IV. Vještačko osvjetljenje

 • Energetski efikasne sijalice: Primjena LED osvjetljenja koje je energetski efikasno i ima dug vek trajanja, sa mogućnošću prilagođavanja boje svjetla.
 • Pametni sistemi za osvjetljenje: Automatizovani sistemi koji regulišu nivo osvjetljenja na osnovu raspoložive količine prirodnog svjetla i potreba korisnika.

V.  Dizajn enterijera

 • Svijetle boje: Koristite svijetle boje za zidove i plafone kako biste povećali refleksiju svjetla.
 • Otvoreni prostori: Primjena “open floor” plana omogućava bolji protok svjetla kroz prostor.

Preporučeni nivoi osvjetljenosti za različite prostore

Prostor Preporučeno / luks (lx)
Učionica 500
Kancelarija 300-500
Dnevna Soba 100-300
Kuhinja 300-500
Kupatilo 200-300
Spavaća Soba 100-200

Alat: VELUX Daylight Visualizer

Kompanija VELUX (čitajte na našem portalu o njihovom projektu “Living Places”) je razvila alat za simulaciju osvjetljenja koji je specijaliziran za analizu dnevne svjetlosti unutar objekata. Alat se zove VELUX Daylight Visualizer i moguće ga je preuzeti na sajtu kompanije. Ovaj alat se koristi u ranim fazama projektovanja kako bi arhitektima i inženjerima omogućio uvid u to kako arhitektonski dizajn utiče na prirodno osvjetljenje prostora. Alat nudi mogućnosti za izračunavanje dostupne količine dnevne svjetlosti, optimizaciju uslova osvjetljenja u projektima renoviranja, te vizualizaciju dnevnog svjetla kroz fotorealistične prikaze i spektre boja.

VELUX Daylight Visualizer

Najčešća pitanja

Šta je vizuelni komfor? Vizuelni komfor podrazumijeva optimalne uslove osvjetljenja koji omogućavaju obavljanje aktivnosti bez naprezanja očiju.

Zašto je prirodno svjetlo važno za vizuelni komfor? Prirodno svjetlo je najzdraviji izvor osvjetljenja.

Kako pametne tehnologije doprinose vizuelnom komforu? Pametne tehnologije, kao što su senzori za svjetlo i prigušivači, omogućavaju prilagođavanje osvjetljenja u realnom vremenu.

Koje su najbolje prakse za održavanje osvjetljenja? Redovno čišćenje prozora i svjetiljki, zamjena starih sijalica efikasnijim, i održavanje pametnih sistema.

Zaključak

Projektovanje zelenih zgrada sa fokusom na vizuelni komfor donosi višestruke prednosti, uključujući poboljšano zdravlje korisnika, veću produktivnost, ali i energetsku efikasnost. Korišćenje prirodnog svjetla, implementacija pametnih tehnologija, te pravilno održavanje osvjetljenja, ključni su koraci za dobar vizuelni komfor.

Pročitajte još:

Podjeli:

Pišite nam