Search

“Greenwashing” u građevinarstvu (video)

Facebook
Twitter
LinkedIn

Mnogo puta je pomenuto da je građevinski sektor odgovaran za 40% svih emisija ugljen-dioksida u svijetu? Pa ipak, možda još uvijek niste shvatili koliki je stvarni uticaj ove činjenice. Ugljen-dioksid (CO2) je jedan od najčešćih gasova staklene bašte i ključni faktor globalnog zagrijavanja. Ovaj gas se većim dijelom proizvodi ljudskom aktivnošću, uključujući građevinske radove. U ovom kratkom videu podsetićemo se složenosti održive arhitekture, otkrivajući stvarnost iza zelene propagande i veliku ulogu materijala u oblikovanju naše životne sredine. Postanite svjesni kako naši građevinski izbori mogu uticati na dobrobit planete i zašto održivost treba da bude prioritet od samog početka svakog građevinskog projekta.

U današnje vrijeme, održivost je postala ključna tema, posebno u građevinskoj industriji. Međutim, sve češće se suočavamo sa zelenom propagandom ili tzv. “greenwashing-om ili ekomanipulacijom, gdje se stvarna ekološka situacija ne prikazuje u pravom svjetlu. Na primjer, mnoge zgrade se predstavljaju kao održive samo zato što imaju solarni panel ili zelenu krovnu baštu, dok se zapravo koriste materijali koji štete okolini ili je ukupna održivost upitna.

Jedan od ključnih problema koji utiče na našu sposobnost razlikovanja održive arhitekture i onoga što ona zapravo nije ima veze upravo sa “greenwashing”-om. Održiva arhitektura je mnogo kompleksnija nego što se čini na prvi pogled.

Značajan problem leži u vrstama materijala koje koristimo za izgradnju zgrada i putu koji ti materijali prelaze. Prosječan vijek trajanja zgrade je 50 godina, što je mnogo kraće u odnosu na prosječan ljudski vijek. Tokom tih 50 godina, koristimo različite materijale, a nakon toga, te materijale jednostavno bacamo. Ovaj proces je izuzetno neodrživ i veoma loš za našu životnu stredinu.

Recikliranje materijala i korišćenje ekološki prihvatljivijih alternativa moglo bi značajno smanjiti ekološki otisak građevinskog sektora. Ono što tranutno imamo je činjenica da najčešće koristimo jeftine i neodržive materijale zbog njihove cijene i dostupnosti.

Da sumiramo, materijali koje koristimo u izgradnji imaju ogroman uticaj na našu okolinu, i način na koji gradimo trenutno je neodrživ. Krajnje je vrijeme da shvatimo važnost održivog pristupa u građevinskoj industriji i da preduzmemo korake ka očuvanju naše planete za buduće generacije.

Pročitajte još:

Podjeli:

Pišite nam