Search

Kuća obložena plutom (video)

Facebook
Twitter
LinkedIn

U potrazi za savršenim domom u idiličnom okruženju, jedna porodica je odlučila da izgradi ekološku i održivu kuću u okolini Barselone (Španija) koju potpisuje arhitektica Elisabetta Quarta Colosso. Priča o izgradnji doma bez uobičajenih sistema grijanja i hlađenja, koristeći prirodne resurse, izuzetno je inspirativna. Ovaj blog je uvod u video koji vas vodi kroz inovativne metode korištene u ovoj zanimljivoj građevini.

Prirodni bazen: Oaza čistote i harmonije

Krenimo od okućnice. Jedan od najistaknutijih aspekata kuće je prirodni bazen, bez hemikalija. Voda u bazenu je kristalno čista zahvaljujući sistemu biljnih prečišćivača. Vlasnici tvrde da je kvalitet vode takav da se može porediti sa čistim planinskim potocima. Održavanje bazena je minimalno jer se biljke same regenerišu i zahtijevaju tek sezonsko šišanje. Uz to, bazen privlači bogat životinjski svijet, stvarajući prirodnu harmoniju s okolinom. O ideji biljnih prečišćivača čitajte u drugom prilogu na ovom sajtu pod nazivom Inovacija u upravljanju otpadnim vodama

Pluta kao obloga i izolacija

Iako je ideja oblaganja kuće plutom isprva izazvala skepticizam, vlasnici su brzo uvidjeli prednosti ovog materijala. Pluta nije samo estetski privlačan materijal, već pruža i izuzetnu izolaciju. Paneli od ekspandirane plute su bez hemikalija i otporni na štetočine, što ih čini savršenim za građevine koje teže da budu bliže prirodi. Zahvaljujući pluti, kuća je zimi topla, a ljeti prijatno hladna, bez potrebe za dodatnim sistemima grijanja ili hlađenja. Za više informacija kako nabaviti plutu u Crnoj Gori posjetite sajt plutacrnagora.me

Trombov zid

Jedna od ključnih inovacija u ovom domu je Trombov zid, tehnologija koja koristi sunčevu energiju za grijanje i hlađenje prostora. Zid je sastavljen od opeka obojenih crnom bojom, kako bi apsorbovao toplotu tokom dana i emitovao je ka unutrašnjosti kuće noću. Sistem ventilacionih otvora omogućava prirodni protok vazduha bez ikakve potrebe za električnom energijom. Ovaj jednostavan, ali efikasan sistem osigurava ugodnu unutrašnju temperaturu tokom cijele godine. Tokom ljetnih mjeseci, zid funkcioniše kao solarni dimnjak, izvlačeći topli vazduh van kuće i na taj način omogućavajući hlađenje.

Pasivni principi: Spoj estetike i funkcionalnosti

Ovaj dom je projektovan koristeći principe pasivne arhitekture. Glavna fasada je orijentisana prema jugu kako bi maksimalno iskoristila sunčevu energiju, dok su otvori prema sjeveru minimalni kako bi se smanjili gubici energije tokom zime. Svaka soba ima otvore koji daju optimalno osvjetljenje i vizuelnu povezanost s okolinom. Korištenje prirodnih materijala dodatno doprinosi ekološkoj održivosti kuće.

Sistem prikupljanja kišnice

Dom posjeduje sistem za prikupljanje kišnice kapaciteta 20.000 litara, smješten ispod parkinga. Ova voda se koristi za navodnjavanje vrta i punjenje prirodnog bazena, čineći cijeli sistem samoodrživim. Ideja je bila stvoriti mali, ali kompletan ekosistem, gdje kuća koristi vlastite resurse na održiv način.

Zaključak

Ova ekološka kuća nije samo mjesto za život, već i primjer kako se može živjeti u harmoniji s prirodom, koristeći inovativne tehnike i prirodne materijale. Video pruža detaljan pregled svih aspekata ove izvanredne građevine, od prirodnog bazena do korištenja Trombovog zida i plute kao obloge i izolacije. Ako ste zainteresovani za održivu arhitekturu i želite saznati više o praktičnim rješenjima za ekološki odgovorno stanovanje, ovaj video će vam pružiti obilje inspiracije i korisnih informacija.

 

Pročitajte još:

Podjeli:

Pišite nam