Search

Faktor oblika i orijentacija zgrade (video)

Facebook
Twitter
LinkedIn

Danas, kada se povećava svijest o energetskoj efikasnosti i održivosti, ključni aspekti dizajna zgrada postaju sve važniji. Jedan od najvažnijih koraka pri planiranju i izgradnji nove kuće je razumijevanje i primjena faktora oblika i orijentacije zgrade. Ovi elementi, ne samo da utiču na estetski izgled, već i na energetsku efikasnost i troškove održavanja objekta. Ovaj post predstavlja uvod u jedan od edukativnih videa u sjajnom serijalu pod nazivom Energetska radionica.

Faktor oblika: Definicija i značaj

Faktor oblika je odnos između površine termičkog omotača zgrade (spoljne mjere) i njime obuhvaćene bruto zapremine zgrade. Ovaj koncept je važan jer utiče na energetsku efikasnost zgrade. Manji faktor oblika znači manju površinu kroz koju se gubi toplota, što rezultira manjim energetskim gubicima. Idealno, cilj je postići što veći volumen sa što manjom površinom, čime se smanjuju troškovi za grijanje i hlađenje. Na primjer, kompaktne zgrade sa pravilnim oblicima, kao što su kocke ili kugle, imaju manji faktor oblika i efikasnije zadržavaju toplotu.

Dakle, različiti oblici zgrada imaju različite efekte na energetsku efikasnost. Na primjer, razuđeni oblici, gdje su volumeni izmaknuti, mogu povećati površinu omotača za čak 15% u odnosu na kompaktne oblike, što može dovesti do povećanih energetskih potreba za 10% po metru kvadratnom godišnje. Kompaktni oblici, s druge strane, minimiziraju površinu omotača i maksimiziraju energetsku efikasnost.

Izvor: www.houseplanninghelp.com

Orijentacija zgrade: Uticaj na energetsku efikasnost

Orijentacija zgrade je drugi ključni faktor koji značajno utiče na energetsku efikasnost. Pravilna orijentacija može smanjiti potrebe za vještačkim grijanjem i hlađenjem, koristeći prirodne izvore energije kao što su sunčeva svjetlost i topota. Na primjer, zgrade orijentisane prema jugu mogu maksimalno iskoristiti zimsko sunce za grijanje, dok pravilna upotreba nadstrešnica / zasjenčenja može spriječiti pregrijavanje ljeti.

Visina sunčevih zraka varira tokom godine, što znači da dizajn zgrade mora uzeti u obzir sezonske promjene. Ljeti, kada je sunce visoko, nadstrešnice mogu pružiti dovoljno sjene da se spriječi pregrijavanje unutrašnjosti. Zimi, kada je sunce nisko, te iste nadstrešnice neće spriječiti sunčeve zrake da ulaze u prostorije, čime se omogućava prirodno grijanje.

Istorijski kontekst

Korištenje faktora oblika i orijentacije u dizajnu zgrada nije nova praksa. Još u antičko doba, Grci su razvili koncept “solarne kuće” ili “bioklimatske kuće”. Ove kuće su bile dizajnirane tako da budu kompaktne, sa velikim prozorima okrenutim prema jugu za maksimalno iskorištavanje sunčeve energije zimi i minimalnim otvorima prema sjeveru za smanjenje gubitaka topline.

Dobri primjeri su kada zgrade koriste zimzeleno drveće na sjevernoj strani kao zaštitu od hladnih vjetrova zimi, dok s južne strane imaju listopadno drveće koje pruža sjenu ljeti, a zimi omogućava sunčevim zracima da zagrijavaju zgradu.

Projektantski savjeti

Prilikom dizajniranja nove kuće ili renoviranja postojeće, važno je razmotriti nekoliko ključnih aspekata:

  1. Kompaktan dizajn: Težiti ka što kompaktnijem obliku zgrade kako bi se smanjila površina omotača i energetski gubici.
  2. Pravilna orijentacija: Postavljanje većih prozora prema jugu i minimiziranje otvora prema sjeveru. Ovo omogućava maksimalno iskorištavanje sunčeve energije za grijanje zimi i smanjenje potreba za vještačkim hlađenjem ljeti.
  3. Upotreba prirodnih materijala: Korištenje materijala koji imaju dobre termalne karakteristike, poput kamena ili betona, koji mogu skladištiti toplinu i postepeno je oslobađati tokom noći.
  4. Integracija zelenila: Sadnja odgovarajućeg drveća i biljaka može pružiti prirodnu zaštitu od sunca ljeti i vjetra zimi, što dodatno poboljšava energetsku efikasnost.
  5. Primjena nadstrešnica i zasjenčenja: Upotreba nadstrešnica i zasjenčenja koji omogućavaju kontrolu ulaska sunčevih zrakova, uzimajući u obzir sezonske promjene u visini sunca.

Zaključak

Faktor oblika i orientacija zgrade su ključni elementi koje treba pažljivo razmotriti prilikom projektovanja energetski efikasnih i održivih zgrada. Kompaktan dizajn i pravilna orijentacija ne samo da smanjuju troškove energije, već takođe doprinose smanjenju ukupnih troškova izgradnje i održavanja. Integracija prirodnih materijala i hortikulture može dodatno poboljšati performanse zgrade, čineći je ugodnijom za život i ekološki prihvatljivijom.

Razumijevanje i primjena ovih principa može značajno poboljšati kvalitet života korisnika zgrade, istovremeno smanjujući njihov utjecaj na životnu sredinu. Izgradnja kuće s optimizovanim faktorom oblika i pravilnom orijentacijom nije samo investicija u bolju energetsku efikasnost, već i u dugoročnu održivost i udobnost.

 

 

Pročitajte još:

Podjeli:

Pišite nam