Search

Procjena stanja fasade (video)

Facebook
Twitter
LinkedIn

Provjera stanja postojećih fasada prije njihove obnove od velikoj je značaja za preduzimanje mjera prije aktivnosti na kvalitetnom i dugotrajnom energetskom unapređenju. Ovaj blog predstavlja uvod u jedan od edukativnih videa u sjajnom serijalu pod nazivom Energetska radionica u kome stručnjakinja Dina Grgin prezentuje najvažnije korake i izazove koje susrećemo prilikom obnove fasada.

Prvi korak u provjeri fasade je vizualna inspekcija. Energetski sertifikatori na terenu moraju procijeniti kakvo je trenutno stanje fasade i koliki je njen potencijal za obnovu. Idealne podloge za ETICS (External Thermal Insulation Composite System) susteme su suve, čiste, ravne i ne prašnjave površine, napravljene od materijala kao što su šuplja opeka, beton, ili ploče prilagođene spoljašnjim uslovima.

Međutim, kod starijih zgrada često fasade zahtijevaju dodatnu pažnju i pripremu. Prilikom obnove starijih fasada, ključno je provjeriti podlogu i obezbijediti da je ona dobra za postavljanje ETICS sistema. Tu se misli na mehaničko pričvršćivanje, koje je obavezno za sve vrste fasada, bez obzira na njihovu visinu ili vrstu. Procjena podloge direktno utječe na cijenu obnove, jer nepripremljene fasade mogu značajno povećati troškove i vrijeme potrebno za završetak radova.

Jedan od najvažnijih aspekata inspekcije je procjena vlage. Ako se na fasadi pojave vlažne mrlje ili znakovi kapilarne vlage, potrebno je identifikovati i ukloniti uzrok prije nego što se započne s obnovom. Kapilarna vlaga obično ukazuje na neadekvatnu hidroizolaciju temelja, što zahtijeva dodatne radove kako bi se spriječilo dalje oštećenje nove fasade.

Osim vizualne inspekcije i procjene vlage, važno je provjeriti i čvrstoću podloge. Testovi poput brisanja dlanom ili ljepljivom trakom mogu otkriti prašnjavost i labavost fasade. Ako fasada nije čvrsta, potrebno je mehanički odstraniti stari malter, prati peračem pod visokim pritiskom i ponovno malterisati kako bi se obezbijedila adekvatna podloga za ETICS sistem.

Koliko je fasada ravna takođe igra važnu ulogu. Neravne površine moraju se izravnati prije postavljanja termoizolacije. Tolerancije za neravnine propisane su normama, a veće neravnine zahtijevaju prethodno malterisanje kako bi se obezbijedila stabilnost i dugovječnost nove fasade.

Još jedan ključni aspekt je provjera statičke stabilnosti zidova. Pukotine i strukturalne slabosti mogu ukazivati na ozbiljne probleme koje je potrebno sanirati prije obnove fasade. U slučajevima gdje su pukotine dublje i zahvataju strukturu zida, potrebno je konsultovati statičara kako bi se utvrdila sigurnost i okolnopsti za rekonstrukciju.

U nekim slučajevima, potrebno je sprovesti dodatne testove poput procjene nosivosti podloge. Ovaj  test se sprovodi pomoću uređaja koji vuče podlogu određenom silom, čime se provjerava njena čvrstoća i prikladnost za postavljanje novog sistema. Ako podloga ne izdrži test, potrebno je ukloniti sve slojeve do zdravog zida i ponovno malterisati prije postavljanja ETICS sustava.

Kapilarna vlaga je čest problem kod starijih zgrada, gdje neadekvatna hidroizolacija temelja može uzrokovati podizanje vlage iz tla u zidove. Ovaj problem zahtijeva posebne mjere sanacije, uključujući nanošenje hidroizolacijskih premaza ili postavljanje novih hidroizolacijskih barijera kako bi se spriječilo daljnje podizanje vlage.

Sanacija pukotina i statičkih problema zahtijeva detaljnu analizu i angažovanje statičara. Pukotine mogu biti uzrokovane različitim faktorima, uključujući nejednoliko slijeganje tla, promjene u temeljima, ili čak potrese. U svim slučajevima, potrebno je identifikovati uzrok i sprovesti adekvatne mjere sanacije kako bi se osigurala stabilnost i sigurnost građevine.

Osim tehničkih aspekata, važno je uzeti u obzir i financijske aspekte obnove fasade. Pravilna procjena stanja fasade može značajno uticati na ukupne troškove obnove. Nepripremljene fasade mogu zahtijevati dodatne radove i materijale, što može povećati troškove i vrijeme potrebno za završetak radova. Stoga je ključno uključiti sve potrebne korake sanacije u početnu procjenu investicije kako bi se izbjegli neočekivani troškovi i kašnjenja.

Da zaključimo, provjera stanja postojeće fasade ključna je za uspješnu energetsku obnovu. Vizualna inspekcija, testovi čvrstoće, procjena vlage i statička analiza osiguravaju da podloga bude adekvatna za postavljanje ETICS sistema. Pravilna priprema fasade ne samo da osigurava dugovječnost nove fasade, već i smanjuje rizik od ponovnih oštećenja i novih dodatnih troškova. Stoga je važno posvetiti dovoljno pažnje i resursa ovom koraku kako bi se osigurala kvalitetna i trajna obnova fasade.

U nastavku pogledajte ovu epizodu Energetske radionice koja će vam sigurno biti korisna.

Pročitajte još:

Podjeli:

Pišite nam