Search

Sveobuhvatni vodič za zaštitu od sunca

Facebook
Twitter
LinkedIn

Značaj zaštite od sunca u projektovanju zgrada ne može se dovoljno naglasiti, posebno ako imamo u vidu da globalne temperature rastu iz godine u godinu. Zaštita zgrada od pregrijavanja ne samo da poboljšava komfor, već i značajno smanjuje potrošnju energije.

Važnost zaštite od sunca

Zgrade su neprestano izložene solarnom zračenju, a to može dovesti do prekomjernog akumuliranja toplote unutar njih. Sve to može da stvori neudobne uslove za život i rad, ali i optereti sisteme za klimatizaciju, utiče na povećanje troškova za energiju i negativno utiče na životnu sredinu. Adekvatne mjere zaštite od sunca mogu ublažiti ove efekte kontrolisanjem količine solarne energije koja prodire u zgradu.

Spoljašnje i unutrašnje mjere zaštite od sunca

Zaštita od sunca može se podijeliti na spoljašnje i unutrašnje mjere. Spoljašnje mjere uključuju elemente instalirane izvan zgrade, kao što su tende ili nadstrešnice koje blokiraju sunčevu svjetlost prije nego što dođe do omotača zgrade. Unutrašnje mjere uključuju elemente koji se primjenjuju unutar unutrašnjosti zgrade, kao što su zavjese, roletne ili reflektirajuće folije koje upravljaju svjetlošću i toplotom nakon ulaska u zgradu.

Danas su nam dostupni različiti elementi za zaštitu od sunca, od tradicionalnih rješenja poput roletni do inovativnih tehnologija poput promjenjivog stakla za pametne kuće. Svaki tip ima svoje prednosti u zavisnosti od orijentacije kuće i klimatskih uslova lokacije. Razumijevanje karakteristika svakog od elemenata je od važnosti za njihovu primjenu kako bi obazbijedili i funkcionalnost, ali i estetsku privlačnost.

Ovaj blog postavlja temelje za dalja razmatranja detalja i specifičnih strategija zaštite od sunca.

I. Spoljašnje mjere zaštite od sunca

Spoljašnje mjere zaštite od sunca su veoma važne za smanjenje zagrijavanja objakta i kontrolu izlaganja svjetlosti. Ove strategije uključuju postavljanje fizičkih barijera ili elemenata izvan zgrade kako bi se spriječilo prodiranje solarnog zračenja u sam upotrebni prostor. Adekvatna spoljašnja zaštita od sunca poboljšava unutrašnji komfor i povećava energetsku efikasnost zgrade smanjujući potrebu za klimatizacijom. Spoljašnje mjere zaštite od sunca doprinose modernom arhitektonskom dizajnu, zadovoljavajući funkcionalne i estetske svrhe. Igraju jako važnu ulogu u održivosti zgrade smanjujući nepovoljne efekte zagrijavanja zgrade.

Rješenja u odnosu na orijentaciju kuće

 • Južna orijentacija: Horizontalna zaštita

Horizontalna zaštita od sunca je posebno praktična za prozore okrenute prema jugu (ovo važi za sjevernu hemisferu, obrnuto je na južnoj hemisferi). Ovako postavljena zaštita blokira visoko ljetnje sunce dok dopušta nižem zimskom suncu da prodre. To mogu biti fiksne nadstrešnice, sklopive tende, zelene pregole, trajni betonski ispusti... Dizajn i dubina ovih zaštita su ključni i treba da budu izračunati na osnovu geografske širine lokacije zgrade i specifične putanje sunca.

Getty Images
 • Istočna i zapadna orijentacija: Vertikalna zaštita

Vertikalne zaštite su pogodnije za fasade okrenute prema istoku i zapadu gdje je sunce niže pri izlasku i zalasku. Ove zaštite mogu biti pergole sa rotirajućim ili fiksnim lamelama, roletne ili pergole prekrivene biljkama koje pomažu u blokiranju sunčevih zraka niskog ugla. Ovakvi upadi sunčevih zraka koje mogu uzrokovati zasljepljivanje i zagrijavanje prostora.

Getty Images

 

Hlad drveća kao prirodna zaštita od sunca

Strateški postavljeno listopadno drveće može pružiti zaštitu od sunca tokom ljeta dok dopušta prolazak sunčeve svjetlosti tokom zime kada lišće opadne. Izbor vrste drveća i pozicioniranje u odnosu na prozore i fasade zgrade je ključno za maksimiziranje njihove efikasnosti.

Zaštita od sunca ljeti i propuštanje zraka zimi

Određivanje optimalne dužine nadstrešnica

Nadstrešnice treba pažljivo dimenzionisati uzimajući u obzir nekoliko faktora kao što su orijentacija kuće, položaj sunca tokom dana i godine, geografska širina i klimatski uslovi lokacije, veličina i oblik prozora na koje se nadstrešnica postavlja, kao i željeni nivo zasjenčenja i dnevnog svjetla u prostorijama. Vrlo načelno, dubina nadstrešnice može da bude oko polovine visine prozora. Međutim, precizniji proračuni moraju uključiti upadne uglove sunca tokom različitih sezona i druge parametre, kako bi se nadstrešnice prilagodile lokalnim uslovima. Alati poput Solar Pathfinder-a ili druge digitalne simulacije mogu pružiti tačne podatke o putanji sunca, pomažući projektantima u kreiranju funkcionalne i estetski privlačne zaštite od sunca.

Pokretni i prilagodljivi/automatizovani sistemi za zaštitu od sunca

Prednosti pokretnih sistema za zaštitu od sunca
Pokretni sistemi za zaštitu od sunca, kao što su sklopive tende ili klizni paneli, nude fleksibilnost koju fiksni sistemi ne mogu pružiti. Mogu se prilagođavati prema položaju sunca i željenoj unutrašnjoj temperaturi, što ih čini izuzetno efikasnim u poboljšanju komfora i energetske efikasnosti.

Prednosti prilagodljivih/automatizovanih sistema za zaštitu od sunca
Automatizovani sistemi koriste senzore za aktiviranje na osnovu sunčeve svjetlosti i temperature u realnom vremenu. Ova prilagodljivost poboljšava komfor i efikasnost, ali doprinosi estetici zgrade zahvaljujući vizuelnoj dinamičnosti fasade.

II. Unutrašnje mjere zaštite od sunca

Unutrašnje mjere zaštite od sunca usmjerene su na ublažavanje efekata sakupljanja toplote i upravljanje svjetlošću nakon što ona uđe u zgradu. Ove mjere su manje efikasne od spoljašnjih, ali su ipak dragocjene za kontrolu unutrašnje klime i poboljšanje komfora stanovnika bez značajnijeg ulaganja i mijenjanja spoljašnjosti zgrade.

Kako unutrašnji zastori utiču na termalni i vizuelni komfor

Unutrašnji zastori su važni u kontroli toplote i svjetlosti koja ulazi u prostor. Korišćeni materijali mogu varirati od prozirnih do onih koji potpuno blokiraju svjetlost. Na taj način zastori utiču na termalnu dinamiku unutrašnjih prostora i ambijent koji oblikuje svjetlost. Na primjer, svjetlije nijanse reflektuju više sunčeve svjetlosti i pomažu u održavanju prostorija hladnijim, dok tamnije nijanse pružaju bolju kontrolu odsjaja i apsorbcije.

Izbor pravih zastora za minimiziranje direktnog solarnog dobitka

Izbor pravih zastora za prozore traži da uzmemo u obzir orijentaciju prozora, lokalnu klimu i estetiku unutrašnjeg dizajna. Opcije variraju od zavjesa i roletni do reflektujućih folija i panela. Svaki izbor utiče na količinu solarnog zračenja koje prodire u prostor, utičući na potrošnju energije i komfor stanovnika.

Pametne tehnologije za zaštitu od sunca

Napredak u tehnologiji doveo je do razvoja pametnih rješenja za zaštitu od sunca koja se automatski prilagođavaju  intenzitetu dolazne sunčeve svjetlosti kao u slučaju elektrohromnih (pametnih) prozora. Dinamički sistemi za zaštitu od sunca integrišu se sa sistemima za upravljanje zgradama kako bi pružili odgovarajući pristup zaštiti od sunca.

Da zaključimo, unutrašnje mjere za zaštitu od sunca nude dodatni sloj odbrane protiv sakupljanja toplote u ljetnjem periodu, dopunjujući spoljašnje mjere. Omogućavaju precizniju kontrolu nad unutrašnjim uslovima, prilagođavajući se kretanjima sunca i aktivnostima unutar zgrade.

Prednosti i nedostaci mjera zaštite od sunca

Odabir prave zaštite od sunca uključuje balansiranje efikasnosti zaštite, cijene, estetike i jednostavnosti održavanja. Spoljašnje mjere su generalno efikasnije u smanjenju dobijanja toplote, ali mogu biti skuplje. U nastavku pročitajte koji su prednosti i nedostaci nekih od najčešćih mjera zaštite od sunca.

Spoljašnje mjere

Tende i nadstrešnice

Prednosti:

 • Blokiraju direktnu sunčevu svjetlost prije nego što dođe do prozora, smanjujući dobijanje toplote.
 • Mogu biti prilagodljive ili pokretne za kontrolu količine zasjemćenosti.

Nedostaci:

 • Fiksne konstrukcije mogu blokirati pogled i prirodnu svjetlost tokom zime.
 • Potrebno je održavanje da bi ostale u dobrom stanju.

 

Zelenilo

Prednosti:

 • Prirodan način da se obezbijedi sjenka i ohladi vazduh oko kuće.
 • Estetska privlačnost i utiicaj na biodiverzitet.

Nedostaci:

 • Potrebno je vrijeme da biljke narastu i postanu efikasne.
 • Zahtijeva stalnu brgui i održavanje.

 

Spoljašnje roletne ili škure

Prednosti:

 • Veoma efikasna mjera u blokiranju toplote, mogu se prilagođavati po potrebi.
 • Pružaju dodatnu sigurnost i zaštitu od kiše.

Nedostaci:

 • Mogu biti skupe za instalaciju i održavanje.
 • Postoji rizik da se neće uklopiti u estetiku svake kuće.

 

Reflektujuće folije za prozore

Prednosti:

 • Smanjuju toplotne dobitke i izlaganje UV zracima.
 • Relativno lake i jeftine za instalaciju.

Nedostaci:

 • Smanjuju  i količinu prirodne svjetlosti unutar prostorije.
 • Mogu uticati na izgled prozora sa spoljašnje strane.

Unutrašnje mjere

Unutrašnji kapci i zavjese

Prednosti:

 • Lako se instaliraju i koriste.
 • Veliki izbor modela mogu uklopiti u estetiku.

Nedostaci:

 • Manja efikasnost u smanjenju dobijanja toplote u poređenju sa spoljašnjim zastorima.
 • Zahtijevaju redovno održavanje.

 

Elektrohromatska (pametna) stakla

Stakala koja mogu dinamički kontrolisati propuštanje svjetlosti i toplote kroz prozore. Ova vrsta stakla omogućava korisnicima da prilagode prozračnost stakla zavisno od trenutnih potreba, što se postiže promjenom njihovog nivoa zatamnjenja uz pomoć električnog napona.

Prednosti:

 • Energetska efikasnost budući da pametna stakla mogu značajno smanjiti potrebu za klimatizacijom tokom ljeta. ili dodatnim grijanjem zimi.
 • Automatsko prilagođavanje svjetlosti i toplote povećava komfor u prostoru.
 • Blokiranje UV zraka pomaže u zaštiti nameštaja, podova i umetničkih dela od izbleđivanja.
 • Stakla mogu promijeniti nivo prozirnosti na klik, omogućavajući privatnost.
 • Moderan izgled.

Nedostaci:

 • Inicijalna investicija i troškovi instalacije pametnih stakala su značajno viši u poređenju sa tradicionalnim staklima.
 • Kao i svaka tehnologija, i pametna stakla zahtevaju održavanje, posebno ako dođe do kvara.
 • Promjena prozirnosti stakla nije uvijek trenutna i može potrajati nekoliko minuta, što može biti nepraktično u određenim situacijama.
 • Pametna stakla zahtijevaju električnu energiju za rad, što znači da u slučaju nestanka struje neće moći da promjene svoja svojstva.

Zapamtiti

Značaj zaštite od sunca: Zaštita od sunca je od velike važnosti za smanjenje potrošnje energije, minimiziranje dobitka toplote i poboljšanje kvaliteta unutrašnje sredine. Adekvatne strategije zaštite od sunca vode održivim praksama gradnje i značajnim finansijskim uštedama.

Balans funkcionalnosti i estetike: Elementi zaštite od sunca moraju se pažljivo integrisati u dizajn zgrada kako bi poboljšali funkcionalnost, ali i estetsku privlačnost.

Prilagođavanje lokalnim uslovima: Efikasnost mjera zaštite od sunca u mnogome zavisi od lokalnih klimatskih uslova i orijentacije zgrade. Prilagođena rješenja koja uzimaju u obzir ove faktore mogu maksimizirati koristi i osigurati udobnost korisnika/ca zgrade.

———-

U ovom sveobuhvatnom vodiču istražili smo različite strategije i razmatranja za implementaciju adekvatne zaštite od sunca u projektovanju zgrada. Svaki element igra važnu ulogu u poboljšanju performansi zgrade i udobnosti korisnika, od spoljnih mjera poput horizontalnih i vertikalnih sunčanih zaštita do unutrašnjih rješenja poput automatizovanih roletni i pametnih stakala. Elementi za zaštitu od sunca su veoma važni u sprečavanju nepoželjnog sakupljanja toplote, ali i održavanju dovoljne količine prirodnog svjetla u objektima, pa njihovom odabiru treba pristupati sa posebnom pažnjom i odgovornošću.

Pročitajte još:

Podjeli:

Pišite nam