Search

Kuće koje štede energiju do 90% (video)

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ovaj članak predstavlja uvod u edukativni video koji obrađuje temu pasivnih kuća. Video su pripremili autori i autorke portala Thorum + čiji je cilj osnaživanje što većeg broja inženjera kako bi se mogli uključiti u proces transformacije društva u energetski efikasno, sa fokusom na obnovljive izvore energije.

Pasivne kuće predstavljaju ogromnu promjenu u načinu na koji gradimo i koristimo naše domove, omogućavajući uštede energije do nevjerovatnih 90% u poređenju sa konvencionalnim kućama. To su objekti projektovani da minimiziraju energetsku potrošnju, a da pritom pružaju visok nivo udobnosti i kvaliteta života.

Koncept pasivnih kuća potekao je od Passive House Institute-a osnovanog u Darmstadtu, Njemačka, 1996. godine. Ovaj standard obuhvata pet principa koji zajedno doprinose drastičnom smanjenju potreba za grijanjem i hlađenjem.

Prvi princip pasivnih kuća je optimizacija orijentacije i upotreba energetski efikasnih prozora i vrata. Pasivne kuće su pažljivo orijentisane kako bi maksimalno iskoristile sunčevu energiju zimi i spriječile prekomjerno zagrijavanje ljeti. Trostruko zastakljeni prozori i izolovani okviri predstavljaju standard, omogućavajući odličnu izolaciju i energetsku efikasnost. Prozori su najčešće orijentisani prema jugu, dok strehe i listopadno drveće pomažu u kontrolisanju zasjenčenosti.

Drugi princip je odlična izolacija omotača. Kvalitetna izolacija je ključna za postizanje energetske efikasnosti. Materijali poput kamene vune, koji se mogu reciklirati, koriste se za izolaciju svih površina objekta, minimizirajući toplotne gubitke i obezbjeđujući ekološku prihvatljivost.

Treći princip se odnosi na eliminaciju hladnih mostova. Toplotni mostovi predstavljaju mjesta na kojima dolazi do gubitka energije.

Četvrti princip je nepropustan omotač kuće. Sve pukotine oko vrata, prozora i drugih otvora moraju biti zaptivene.

Peti princip je mehanička ventilacija sa rekuperacijom. Ovaj sistem omogućava kontrolu temperature i kvaliteta vazduha u kući. Koristi se topli vazduh koji izlazi iz kuće za zagrijavanje svježeg ulaznog vazduha zimi, i obrnuto ljeti. Ventilacioni sistemi često uključuju i funkciju filtracije vazduha, osiguravajući visok kvalitet unutrašnjeg zraka.

Pasivne kuće pružaju brojne prednosti, uključujući smanjenje troškova energije, poboljšanje kvaliteta unutrašnjeg vazduha, dugotrajnost i povećanu udobnost. Korištenjem obnovljivih izvora energije, poput fotonaponskih panela, ove kuće mogu postići status gotovo nulte energetske potrošnje.

Pasivne kuće predstavljaju značajan korak ka održivijoj budućnosti. One nisu samo odgovor na rastuće energetske izazove, već i primjer kako se tehnologija može koristiti za stvaranje udobnijih i ekonomičnijih stambenih prostora. Pozivamo vas da pogledate ovaj edukativni video kako biste saznali više o ovoj važnoj temi i inspirisali se za primjenu principa pasivne gradnje u vašem domu. Kroz edukaciju i primjenu ovih principa, možemo zajedno raditi na izgradnji održive budućnosti.

Pročitajte još:

Podjeli:

Pišite nam