Search

Kuća za proizvodnju hrane (video)

Facebook
Twitter
LinkedIn

Danas se sve više priča o održivosti i zaštiti životne sredine, a jedan projekat u Melburnu izdvaja se kao istinska inspiracija. U pitanju je jedna od eksperimentalnih konstrukcija Joosta Bakera, samoodrživa kuća koja “proizvodi” hranu, a ne stvara otpad. Ova kuća nije običan dom. Ona je ekosistem, živi organizam koji koristi resurse na efikasan i održiv način, utirući put ka drugačijoj i boljoj budućnosti.

“Naš prehrambeni sistem je jedan od najrasipnijih na planeti i najviše zagađuje – to se odnosi na način na koji uzgajamo, transportujemo i prodajemo hranu. Želio sam stvoriti kuću za stanovanje, ali da se u njoj takođe može uzgajati hrana i stvarati energija. Naši gradovi imaju toliko potencijala” kaže Baker.

Sa svega 87 kvadrata, ova kuća je primjer kako se može živjeti kompaktno, ali pametno. Glavna ideja koja stoji iza projekta bila je da se stvori kuća koja nije samo udoban životni prostor, već i aktivno doprinosi zaštiti životne sredine i proizvodnji hrane. Ovdje se koristi koncept zatvorenog kruga, gdje se resursi recikliraju i koriste na optimalan način.

Jedan od ključnih elemenata kuće je uzgoj hrane bez otpada. Korišćenjem inovativnih tehnika poput akvaponije i recikliranih materijala za baštu, ova kuća postiže nezavisnost u proizvodnji hrane. Na krovu se nalaze kontejneri za uzgoj biljaka, koji su od reciklirane plastike. Oni omogućavaju optimalno zadržavanje vode i hranljivih materija. Ovo nije samo ekološki prihvatljiv način uzgoja hrane, već i efikasan i praktičan.

Pored toga, kuća koristi i druge inovativne tehnike za smanjenje otpada. Na primjer, postoje posude za uzgoj pečuraka koji koriste vodu i paru koja bi inače otišla u otpad. Ovdje se ništa ne baca bez razmišljanja – svaki element sistema ima svoju ulogu i doprinosi održivosti cjelokupnog sistema.

Osim što je funkcionalna, ova kuća je i estetski impresivna. Sa zidovima napravljenim od komprimirane slame i kreativnim rješenjima za baštu, ona predstavlja spoj ljepote i praktičnosti. Ali ono što je možda najvažnije, ova kuća predstavlja inspiraciju za budućnost. Ona pokazuje da je moguće živjeti održivo, bez žrtvovanja udobnosti.

U videu se možete bliže upoznati sa svim inovativnim elementima ove kuće, kao i sa ljudima koji u njoj žive i rade. Otkrijte kako izgleda svakodnevni život u ovoj zelenoj oazi, i šta to znači za budućnost naše planete. Pripremite se za inspiriciju i saznajte kako i vi možete doprineti stvaranju bolje budućnosti kroz zelene prakse.

Pogledajte više o projektu “Budući prehrambeni sistem” The Future Food System koji vodi Joost Bakera.

 

Pročitajte još:

Podjeli:

Pišite nam