Search

Ekološki blokovi (video)

Facebook
Twitter
LinkedIn

Arhitekta Michael Green zalaže se za usvajanje “petog” građevinskog materijala, inspirisanog prirodom, kako bi se borio protiv ekološkog uticaja građevinske industrije i krenuo ka zaista održivoj budućnosti.

Trenutni ekološki uticaj građevinske industrije je veliki, jer ona značajno doprinosi emisiji gasova sa efektom staklene bašte. U nekim djelovima svijeta zgrade su odgovorne za oko 40% ukupnih emisija CO2. Uobičajeni građevinski materijali, kao što su beton i čelik, imaju visok CO2 otisak, što dodatno pogoršava ekološke izazove sa kojima se suočavamo.

Drvo izdvaja kao obnovljiv resurs koji apsorbuje ugljenik, nudeći put ka izgradnji zgrada sa neutralnim CO2 otiskom. Zalaganje za upotrebu drveta u građevinarstvu dovelo je do koncepta drvenih solitera, koje sada zavrijeđuju globalnu pažnju. Međutim, održivo snabdijevanje drvetom je ključno, jer su šume u mnogim regionima ugrožene. Istovremeno, napori da se poboljša ekološki uticaj betona i čelika su ograničeni, sa skromnim smanjenjem CO2 otiska koje je moguće postići.

“Five” je predložen kao peti građevinski materijal, dobijen iz prirodnih izvora poput drveća i drugih biljaka. Cilj ovog materijala je da kombinuje prirodne strukture, biotehnologiju i efikasan dizajn kako bi stvorio održivu alternativu tradicionalnim materijalima. “Five” koristi biljna vlakna, organske vezivne materijale i lignin kako bi stvorio jak, organski materijal. Kompjutersko modeliranje i prilagođeni roboti omogućavaju precizan dizajn i minimizaciju otpada u gradnji.

Strukture napravljene od materijala “Five” su lakše, što smanjuje upotrebu resursa i ekološki uticaj. Ovaj materijal apsorbuje ugljenik, doprinoseći ublažavanju efekata klimatskih promjena. Takođe, ovaj materijal nudi estetski privlačan izgled i strukturalnu čvrstinu inspirisanu prirodom.

Prihvatanje inovativnih biomaterijala predstavlja priliku za novu revoluciju u građevinskim praksama. Saradnja između akademskih radnika, biznisa i lokalnih zajednica ključna je za unapređenje održivih građevinskih rešenja. Michael Green poziva na prelazak sa tradicionalnih građevinskih materijala na inovativna rješenja inspirisana prirodom. On naglašava važnost inovacija i implementacije novih pristupa za rješavanje ekoloških izazova u građevinskoj industriji.

Michael Greenov TED govor služi kao inspiracija za ponovno osmišljavanje budućnosti gradnje kroz održive, prirodom inspirisane principe dizajna. Pogledajte video kako biste saznali više o ovoj zanimljivoj ideji koja predstavlja još jedan korak ka održivijoj budućnosti u građevinarstvu.

Pročitajte još:

Podjeli:

Pišite nam